Sorotan Terkini

Thumbnail Image

Timbalan Ketua Menteri Sarawak YB Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg mengadakan sidang media berkenaan pemergian Ketua Menteri Sarawak YAB Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Haji Adenan Haji Satem ke rahmatullah pada 11 Januari 2016 …

Lain-Lain Artikel Terkini


Web ini mengandungi
1060 artikel
   
   Register | Retrieve Password    
 
Info Menarik
 • 1

  Pelaksanaan UTC (Pusat Transformasi Bandar) akan diperhebatkan dan dilaksanakan secara berperingkat di 6 bandar utama, iaitu Alor Setar, Kuantan, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Kuching.

 • 2

  Sebanyak 100 juta ringgit bagi membekal 40 ribu tangki air menggunakan kaedah tadahan air hujan khususnya di kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak.

 • 3

  Kerajaan akan terus memperluaskan RTC (Pusat Transformasi Luar Bandar) ke Melaka, Johor, Pahang, Sabah dan Sarawak. Selain itu, Kerajaan juga akan menaik taraf Medan Info Desa seluruh negara sebagai Mini-RTC.

 • 4

  4 kawasan jelapang padi baru akan dibuka dan diperluas iaitu di Kota Belud, Batang Lupar, Rompin dan Pekan. Pada masa ini, kawasan jelapang padi bertanam adalah seluas 389 ribu hektar yang mampu menghasilkan sebanyak 1.8 juta tan metrik. Pertambahan 4 lagi kawasan jelapang padi baru seluas 19 ribu hektar dengan penyertaan seramai 12,237 pesawah dijangka menghasilkan 104 ribu tan metrik dengan perbelanjaan sebanyak RM140j

 • 5

  Yayasan 1MDB akan menyediakan RM300j bagi pemberian geran pendidikan, bantuan kewangan, pembinaan rumah arau untuk pelajar pra-sekolah di pedalaman Sarawak, Klinik Bergerak 1Malaysia dan program membaiki rumah bagi golongan miskin.

 • 6

  Kerajaan akan mewujudkan 5 Anjung Kasih di Hospital Sibu, Miri, Temerloh, Seremban dan Ipoh bagi menyediakan tempat penginapan sementara dan selesa kepada pesakit miskin atau ahli keluarga yang mengiringi pesakit yang sedang menerima rawatan di hospital Kerajaan.

 • 7

  Kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM386j bagi memastikan harga barangan keperluan di Sabah, Sarawak danLabuan dijual pada harga yang lebih rendah dan seragam dengan membuka sebanyak 57 buah KR1M dan menanggung kos penghantaran produk dari Semenanjung Malaysia ke Sabah, Sarawak serta Labuan termasuk penghantaran ke kawasan pedalaman.

 • 8

  Sambutan Hari Malaysia Peringkat Kebangsaan 2012 berlangsung di Lapangan Terbang Lama, Bintulu pada 16 September 2012

user User Online: 1
chart Jumlah Pengunjung : 722,341

Sepintas Lalu RAKAN Sarawak

RAKAN Sarawak atau lebih dikenali sebagai (Rangkaian Khidmat Awam Negeri Sarawak) merupakan penerbitan bercetak atau buletin Kerajaan Negeri Sarawak yang kini dikeluarkan setiap 4 kali setahun sejak tahun 1994 sehingga sekarang.

Penerbitan ini memaparkan perkembangan projek atau program pembangunan kerajaan di seluruh negeri Sarawak serta menyokong perkembangan transformasi perkhidmatan awam secara menyeluruh di negara ini yang melibatkan seluruh agensi, jabatan, kementerian kerajaan negeri dan persekutuan di negeri Sarawak… [+ Selanjutnya]

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA!

Segala perkembangan semasa perkhidmatan awam, pengumuman, peristiwa, aktiviti, program dan acara yang ingin dikongsikan bersama pembaca .

khasKami sedia menyiarkan artikel terpilih daripada anda. Lebih lanjut….